Przejdź do treści

Wpływ zmniejszonych dawek nawożenia azotem zgodnie ze strategią „Od pola do stołu” na środowisko i zdrowie człowieka

    W ramach realizowanego projektu „Współpraca 16” na łamach czasopisma Applied Science, będącego częścią MDPI ukazał się artykuł przygotowany przez pracowników Katedry Biologii i Biotechnologii Mikroorganizmów – panią dr hab. Agnieszka Wolińska oraz panią mgr Katarzyna Kagan, oraz przez pracownika Uniwersytetu Medycznego w Lublinie dr hab. n. med. Kamila Jonaka. „The Impact of Reduced N Fertilization Rates According to the “Farm to Fork” Strategy on the Environment and Human Health” to praca, w której przedstawiono wpływ nawożenia azotowego na środowisko oraz zdrowie człowieka, a także skupiono szczególną uwagę na rekomendowaną przez KE strategię wprowadzenia 20% redukcji nawożenia azotowego do 2030. Liczymy na to, że dzięki realizowanym przez nasz zespół badaniom, przyczynimy się do wzrostu świadomości społeczeństwa w zakresie stosowania nawozów oraz nowoczesnych rozwiązań rolniczych i agrobiotechnologicznych, mających na celu m.in. poprawę parametrów glebowych, produkcję wyższej jakości żywności oraz zapewnienie stabilności ekosystemowej.

    Odnośnik do artykułu:
    https://www.mdpi.com/2076-3417/14/22/10726