Przejdź do treści

Zakończenie projektu

    Z satysfakcją informujemy o zakończeniu realizacji operacji „Innowacyjny system zarządzania produkcją roślinną ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji pracy maszyn, nawożenia oraz ochrony bioróżnorodności gleb eksploatowanych rolniczo”. W ciągu ponad dwóch lat pracy udało nam się osiągnąć cel jakim było opracowanie innowacyjnego systemu informatycznego, który dzięki ciągłemu gromadzeniu i prowadzeniu bieżącej analizy danych wesprze producenta rolnego przy podejmowaniu decyzji podczas planowania i prowadzenia produkcji roślinnej w ramach bezorkowej technologii uprawy kukurydzy, pszenicy i rzepaku. Atutem aplikacji jest jej oparcie na rzeczywistych danych laboratoryjnych z zakresu cech chemicznych, biologicznych i mikrobiologicznych gleb które wraz z danymi meteorologicznymi i historycznymi służą jako materiał do uczenia się algorytmów sztucznej inteligencji sterujących aplikacją.

    W ramach części biologicznej projektu przeprowadzono dwuletni monitoring aktywności dehydrogenazowej (AD) jako wskaźnika żyzności i aktywności biologicznej gleby. Wykazano, że aktywność ta różni się w zależności od rodzaju uprawy, warunków pogodowych oraz poziomu nawożenia azotowego.

    Kolejnym kluczowym rezultatem było przeprowadzenie analizy składu mikroorganizmów glebowych (bakterii i grzybów) metodą sekwencjonowania następnej generacji (NGS). Umożliwiło to wytypowanie dominujących grup mikroorganizmów (m.in. Proteobacteria, Actinobacteriota, Ascomycota), które mogą pełnić funkcję bioindykatorów jakości gleby. Określono progi pozytywnego, obojętnego i negatywnego udziału poszczególnych typów bakterii i grzybów dla upraw: rzepaku, pszenicy i kukurydzy.

    Podsumowując w ramach dwuletniego monitoringu gleb osiągnięto następujące wyniki:

    • potwierdzono, że ograniczenie nawożenia azotowego (do 40%) nie obniża aktywności biologicznej gleby (AD), co może sprzyjać wdrażaniu zrównoważonych praktyk rolniczych.
    • wykazano, że rodzaj uprawy i sezonu wegetacyjnego ma wpływ na aktywność biologiczną gleby.
    • wdrożono biologiczne wskaźniki jakości gleby, w tym AD, dominujące i wyspecjalizowane grupy mikroorganizmów, możliwe do wykorzystania w monitoringu agroekosystemu.
    • określono progi diagnostyczne dla dominujących i wyspecjalizowanych grup mikroorganizmów (bakterii i grzybów), które mogą być stosowane w praktyce rolniczej do oceny zdrowia i żyzności gleb.
    • opracowano podstawy elementów do stworzenia aplikacji wspomagającej decyzje rolnicze w oparciu o parametry mikrobiologiczne gleby.

     

    Efektem wdrożenia rezultatów projektu jest ograniczenie stosowania nawozów azotowych przy zachowaniu żyzności i bioróżnorodności gleb pozostających w uprawie bezorkowej oraz optymalizacja procesu produkcji, zbioru, transportu i składowania płodów rolnych, a w konsekwencji redukcja zużycia paliwa i kosztów utrzymania maszyn w gospodarstwie rolnym